Umorul negru, o arma cu doua taisuri pentru creatorii de virale
Atunci cand isi pun in minte sa creeze un clip cu potential viral, fie ca vorbim despre o reclama, un video de prezentare a unui produs sau a unei companii ori un clip muzical, creatorii recurg la diverse tertipuri. Pe langa "reteta" care presupune timing si un singur mesaj scurt si la obiect, multi se gandesc sa foloseasca si umorul. Acest lucru este logic, avand in vedere ca glumele reprezinta unul dintre principalele "motoare" de share in social media, insa abordarea respectiva se poate dovedi riscanta.

In viata reala, dar mai accentuat pe Internet, exista doua curente de gandire: unii spun ca "se poate glumi despre orice", altii au limite foarte clare si uneori considerate chiar exagerate. In ultimii ani, se pare ca a crescut sensibilitatea internautilor la anumite subiecte, iar in unele cazuri efectul real nu doar ca este diferit fata de cel scontat, ci este opus.

Prin urmare, daca te gandesti sa "iesi in lume" cu un clip bazat pe umor, cu alte cuvinte sa postezi pe Facebook, Instagram sau YouTube un continut pe care altii l-ar putea considera jignitor sau rau intentionat, poate ar fi bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

1. Nu raspandi idei care contravin flagrant parerii majoritare. In cazul in care observi un trend foarte evident la nivelul unei majoritati covarsitoare, nu incerca, nici macar printr-un clip viral, sa il schimbi sau sa i te opui. Cel mai probabil, nu numai ca nu vei reusi, insa oamenii nici macar nu iti vor mai analiza mesajul si cu siguranta nu vor sprijini brand-ul promovat. Asta pentru ca vor fi prea ocupati cu comentariile negative. Indiferent cat de amuzant ar fi filmuletul tau, daca acesta promoveaza "tabuuri" precum petrecerile sau iesirile in oras in plina pandemie, cu siguranta nu va avea succes.

2. Organizeaza un focus grup inainte de a face public clipul. Chiar daca esti foarte sigur pe calitatea creatiei tale, atat din punct de vedere conceptual, cat si la nivel de productie, nu este niciodata o idee rea sa o prezinti unui grup mic de oameni, inainte de a-i da Share in social media. Daca unul singur dintre participanti ridica o problema sensibila, poti fi sigur ca aceasta va fi multiplicata de sute, poate chiar mii de ori pe internet. Din acest motiv, poate ar fi bine sa iti reevaluezi intentiile si sa revii cu un produs mai putin "primejdios".

3. Nu glumi despre religie, orientare sexuala, boli grave si moarte. Asa cum spuneam si mai sus, umorul negru se poate dovedi o arma cu doua taisuri, prin urmare evita orice referire la boli grave sau deces. De asemenea, nu glumi nici despre credinta sau alte inclinatii decat cele heterosexuale, intrucat aceste subiecte sunt extrem de sensibile. Daca vrei cu tot dinadinsul sa faci glume, iti recomandam sa te "legi" de anumite insusiri (laudarosul, ghinionistul, superstitiosul etc.) sau roluri (soacra, administratorul etc.). Cu siguranta, chiar si cei aflati in pozitiile respective se vor amuza, intrucat nimeni nu este chiar lipsit de umor sau atat de rautacios ori ursuz.

Nu in ultimul rand, te avertizam ca nu toate Share-urile, si cu atat mai putin vizualizarile, inseamna un act de sustinere in plus la adresa creatiei tale video. Prin urmare, dupa ce aceasta a fost facuta publica, incearca sa urmaresti toate reactiile, pentru a folosi acest "know-how" pe viitor.
share this article:

Comentarii (0)

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu