Pe vremea cand eram noi copii, daca ne intreba cineva "ce vrem sa ne facem" atunci cand vom fi mari, raspundeam invariabil pompier, cantareata, astronaut sau doctorita. Ce-i drept, unii baietei si unele fetite mai surprindeau pe toata lumea cu "gropar" sau "gunoier", insa in general raspunsurile se incadrau in limitele descrise mai sus.
Astazi, lucrurile stau complet diferit, iar primele generatii nascute "cu smartphone-ul si tableta in mana" spun aproape in unanimitate ca vor sa fie vloggeri. Nici nu e de mirare, avand in vedere succesul pe care Selly, Dorian Popa, Tequila sau Mikey Has il au printre cei mici.
Insa un numar foarte mare de romani cauta, de asemenea, pe Google raspunsul la intrebarea "Ce este un vlogger?", semn ca fie prapastia dintre generatii este una din ce in ce mai mare, fie nici macar tinerii nu inteleg pe deplin acest concept.
Indiferent care ar fi situatia si motivul pentru care citesti acest articol, la finalul sau vei intelege mai clar nu doar fisa postului, ci si menirea unui astfel de "personaj". Pentru inceput, sa vedem definitia din Dictionarul Cambridge: "persoana care face vloguri, adica filme scurte, in care sunt prezentate sau exprimate actiunile, gandurile, ideile sau opiniile sale".
Cu alte cuvinte, la prima vedere, asa cum Seinfeld a fost intitulat de creatorii sai un "serial despre nimic", tot asta am putea spune despre vloggeri: ca ei creeaza "filmulete despre nimic". Totusi, aceasta interpretare simplista este destul de departe de adevar si nu explica succesul, contabilizat in sute de mii sau milioane de urmaritori, dar si de euro sau dolari, al celor mentionati cateva paragrafe mai sus. Prin urmare, atunci cand vrem sa aflam ce este un vlogger, trebuie sa mergem ceva mai departe de definitia oficiala, care probabil cat de curand va aparea si in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.
Asadar, ce este un vlogger, pana la urma? Cea mai succinta, insa in acelasi timp si cuprinzatoare definitie, ar fi urmatoarea: este un creator de continut. Cele doua cuvinte care compun aceasta caracterizare merita analizate separat. In primul rand, "creator" presupune o atitudine proactiva, mai exact realizarea continua de filmulete originale, animate de idei si abordari noi.
Pe de alta parte, "continut" implica o munca asidua, o repetitivitate a proceselor tehnice (filmare, editare etc). Astfel, vorbim intr-adevar despre o profesie, intrucat vloggerii respecta in linii mari un program de lucru, iar jobul lor produce ceva care ramane in urma.
Pe de alta parte, nu putem raspunde la intrebarea "Ce este un vlogger?" fara sa folosim si cuvantul "nisa". Si nu, nu ne referim la sensul geometric, ci la faptul ca fiecare astfel de creator de continut trebuie sa gaseasca domeniul la care se pricepe si in care doreste sa activeze, precum si publicul caruia i se adreseaza.
Astfel, nu exista "vloggeri de orice", ci de beauty, calatorii, divertisment etc. In concluzie, inainte de a-ti pune in minte faptul ca vrei cu orice pret sa urmezi aceasta "meserie", trebuie sa te gandesti care sunt lucrurile la care esti mai bun decat restul si pe care le poti prezenta intr-o lumina noua, aducand plus valoare celor care te privesc.
Lasa un comentariu