Ce este vaccinul? Viralul despre antiviral care explica medicamentul anti-Covid pe intelesul tuturor
Intr-o zi cu o puternica incarcatura simbolica, prima in care numarul vaccinatilor impotriva Covid l-a depasit pe cel al cazurilor depistate de la inceputul pandemiei si pana acum in intreaga lume, am decis sa va prezentam, in opinia noastra, cel mai bun videoclip de pe YouTube care trateaza exact acest subiect: "Ce este vaccinul?". 

Vorbim despre o animatie realizata de canalul AsapSCIENCE, care a strans peste 3,15 milioane de vizualizari pana in prezent dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca explica pe intelesul tuturor noul medicament impotriva bolii care a paralizat intreaga planeta, anul trecut.

Trebuie sa recunoastem ca am privit acest clip si cu un ochi critic, intrucat la asta ne pricepem. Iar baietii de la AsapSCIENCE au facut o treaba foarte buna, reusind sa transmita un mesaj dificil, stiintific si plin de terminologie medicala, intr-un mod foarte "uman" si apropiat de fiecare dintre noi. 

Mai exact, au folosit desene, scheme logice si au tradus in cuvinte uzuale jargonul specialistilor in imunologie. Asa cum vei vedea in continuare, atat la propriu, cat si la figurat, explicatiile din filmulet sunt atat de clare incat prind in offside chiar si "specialistii anti-vaxxeri".



Ce este vaccinul mARN anti-Covid? La fel ca vaccinurile obisnuite, serul impotriva Covid este introdus in corp printr-o injectie in muschiul bratului. Insa, spre deosebire de medicamentele impotriva altor boli, cum ar fi gripa, care contin forme inactive sau slabite ale virusului, acesta contine material genetic, numit mARN (ARN mesager). 

De ce este important vaccinul anti-Covid? Pentru ca ii ofera organismului tau si, mai important, sistemului imunitar sansa sa "vada" cum arata virusul SARS-COV-2, fara ca acesta sa provoace boala. 

Anticorpii tai vor observa acest material genetic care nu are ce cauta in mod normal in organism si vor incepe sa lupte impotriva sa, "antrenandu-se" impotriva Covid chiar si in lipsa bolii. Practic, prin vaccin, organismul "musca din cascaval" si se pregateste pentru eventuala intalnire cu virusul, creand anticorpi puternici care sa il anihileze din start.

De ce nu au fost folosite vaccinuri mARN si pana acum, pentru alte boli? Oamenii de stiinta cerceteaza aceasta posibilitate de zeci de ani, insa, in multe dintre testele anterioare, materialul genetic strain a fost descompus rapid de enzimele din corpul uman. De aceasta data, insa, a fost descoperita o tehnologie prin care mARN-ul a fost incapsulat in nanoparticule lipidice. Tocmai din cauza acestei instabilitati, vaccinurile anti-Covid trebuie tinute la o temperatura foarte scazuta (-70 de grade Celsius).

Cum a fost dezvoltat atat de rapid vaccinul anti-Covid? Motivele sunt multiple: avansul tehnologic, fondurile uriase alocate pentru cercetare in conditiile unei pandemii la nivel global, dar si modul inovator in care acest ser actioneaza in corpul uman. 

Practic, spre deosebire de vaccinurile "inactive" de care am mentionat la inceputul articolului, care recreeaza o forma inofensiva a virusului si apoi o injecteaza in corp, vaccinul anti-Covid se foloseste de organism, care reactioneaza de la sine la "intalnirea" cu un material genetic strain.

Spune-ne in comentarii ce parere ai despre clipul realizat de cei de la AsapSCIENCE (care, apropo, s-ar traduce prin "stiinta, imediat", in sensul vulgarizarii acesteia, pentru a fi accesibila si inteleasa de cat mai multa lume).
share this article:

Comentarii (0)

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu