De ce sunt tranzitiile atat de importante si ce astfel de efecte speciale sunt folosite in videoclipuri?

Editorii video folosesc tranzitiile pentru a ingloba cadrele pe care le au la dispozitie intr-un videoclip cursiv, care sa poata fi inteles conform scenariului. Tranzitiile pot avea diferite forme, de la taieri clasice la fade-uri si de la dissolve-uri la animatii 3D. Daca esti un videograf amator, inainte de a incepe sa folosesti tranzitiile in proiectele tale, va trebui sa descoperi bazele acestor efecte speciale. Continua sa citesti pentru a “face lumina” in acest segment si pentru a-ti putea pune creativitatea la lucru!

Ce este o tranzitie?

Cea mai simpla descriere a acestor efecte speciale este momentul dintre doua scene diferite ale videoclipului. Foarte multi cred ca tranzitiile “de efect” trebuie sa fie impresionante, insa cea mai frecventa tranzitie este aproape intotdeauna invizibila atunci cand este folosita corect: taierea clasica. Taierile clasice sunt tranzitiile folosite cel mai des in materialele video pe care le vedem, chiar daca le observam sau nu.



Tipuri de tranzitii si cand pot fi folosite

Programele moderne de editare video pun la dispozitie o multitudine de tranzitii si efecte speciale. Astfel, in randurile ce urmeaza vei gasi cele mai populare exemple si cateva sugestii de utilizare.

Tranzitiile standard - foloseste-le pentru majoritatea scenelor

Aceste tranzitii sunt cele mai folosite fiindca functioneaza perfect. Fac legatura cu urmatoarea scena fara a distrage atentia publicului sau, mai rau, fara sa “zgarie privirea”. Tocmai de aceea, indiferent de natura sau subiectul materialului video, editorii folosesc aceste tranzitii in majoritatea cazurilor. Iata ce tranzitii clasice poti folosi!

- Taierea simpla. Dupa cum am spus, aceasta este cea mai utilizata tehnica de tranzitie de la o scena la alta. Un clip se incheie si celalalt incepe fara pauza sau cadre intrepatrunse. Cu toate ca majoritatea taierilor nu sunt observate, poti face un “hard cut” pentru a accentua un moment dramatic sau chiar comic.

- Fade-uri si dissolve-uri. Adesea folosit pentru a deschide sau inchide o scena, fade out-ul catre negru (sau alb) si apoi fade in-ul catre scena urmatoare asigura un efect de inchidere a scenei si de progres catre o alta actiune. Aceste efecte speciale de tranzitie pot fi folosite atunci cand un personal adoarme sau cand se trezeste. Fading-ul catre negru si mentinerea unui scurt cadru negru ofera senzatia trecerii timpului.

- Cross-fade si cross-dissolve. Fade out-ul unei scene si fade in-ul simultan al scenei urmatoare (fara trecerea la cadru negru sau alb) reprezinta cross-ul. In acest caz, poti vedea ambele scene pe ecran pe durata tranzitiei. Cross-urile sunt folosite adesea pentru a evidentia trecerea timpului sau pentru a intra in mintea unui personaj.

- Wipes. Aceste efecte speciale de tranzitie sterg, practic, un cadru cu urmatorul. Wipe-urile au diferite forme, incepand cu orizontalul standard si ajungand la stele, cercuri sau chiar inimi. Vechile ecranizari Star Wars au foarte multe astfel de tranzitii. Acestea nu sunt folosite foarte des, intrucat privitorii pot “obosi” repede. Atentie, insa: daca decizi sa utilizezi acest tip de tranzitie, asigura-te ca rezultatul nu va fi exact inversul a ceea ce vrei sa obtii!

- Flash-uri. Similare cross-fade-urilor foarte rapide, flash-urile folosesc o lumina puternica (uneori colorata) pentru a asigura trecerea de la un cadru la altul. Poti folosi o tranzitie de tip flash pentru a accentua momentele rapide, insa nu abuza de aceasta trecere. Din nou, privitorii pot “obosi” rapid.

share this article:

Comentarii (0)

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu