Plasarea de produse, de la Jules Verne la Smiley: care este cheia eficientei?
Plasarea de produse (product placement, in engleza) reprezinta o tehnica de marketing folosita de companii pentru promovarea mai mult sau mai putin subtila a produselor si serviciilor lor, in afara calupurilor publicitare. Aceasta consta in afisarea explicita a anumitor produse, cu sigla vizibila, in cadrul emisiunilor TV, filmelor, videoclipurilor muzicale si altor productii video.

Spre deosebire de publicitatea clasica, plasarea de produse are cateva avantaje mai mult sau mai putin evidente. In primul rand, prin integrarea brandurilor in cadrul unor productii, fie ca vorbim despre filme, emisiuni sau clipuri muzicale, audienta este una mult mai numeroasa, iar atentia utilizatorilor - mult sporita. 

Acest lucru se intampla datorita faptului ca, in timpul calupurilor publicitare bine delimitate, retentia publicului scade drastic, existand de asemenea si o reticenta generala fata de pauzele cu reclame, dezvoltata in timp.

In al doilea rand, prin asocierea cu anumite productii video si cu actorii sau cantaretii care apar in acestea, brandurile care fac plasare de produse sunt beneficiarele unui important transfer de autoritate. 

Cu alte cuvinte, fanii respectivelor celebritati ar putea incepe sa consume produsele sau serviciile carora li se face reclama, tocmai pentru ca le considera recomandate de catre idolii lor. 

Nu in ultimul rand, exista posibilitatea ca multi privitori sa nici nu realizeze ca este vorba despre un stunt publicitar, considerand pur si simplu ca respectivele produse apar in mod natural. Acest lucru va creste si mai mult increderea in brandurile din cadrul productiilor video.

Plasarea de produse este considerata o tehnica de marketing rentabila, observandu-se corelatii clare intre aparitia unui brand intr-o productie video si cresterea vanzarilor sau pretului actiunilor acestuia. 

Totodata, s-au observat cresteri sau schimbari pozitive si in ceea ce priveste brand awareness-ul, intentia de cumparare, atitudinea cumparatorilor, dar si efecte subconstiente, cum ar fi excluderea involuntara a brandurilor concurente din intentia de cumparare. Pe de alta parte, efectele negative apar in momentul in care plasarea de produse este prea evidenta sau publicul se simte manipulat.

Totusi, revenind la titlul articolului, vom raspunde la intrebarea adresata folosind cele doua exemple enumerate. Una dintre primele forme de plasare de produse provine din secolul al XIX-lea, cand mai multe companii de transport i-au cerut lui Jules Verne sa apara mentionate cu numele in romanul "Ocolul Pamantului in 80 de zile". Tot in acea perioada, Edouard Manet picteaza tabloul "Un bar la Folies Bergere", in care se disting clar doua sticle de bere Bass, la vremea respectiva cea mai mare fabrica de bere din lume.

Revenind in prezent, unul dintre cele mai recente exemple de plasare de produse vine din noul clip al lui Smiley cu Delia, "Ne vedem noi". In imagini, apar o sticla de Pepsi, dar si cateva napolitane Wanted. 

Daca in cazul bauturii pe baza de cola este de inteles, fiind vorba despre unul dintre cele mai cunoscute branduri din intreaga lume, asocierea dintre o napolitana al carei pret este de sub 2 lei si doi dintre cei mai faimosi si bogati cantareti din Romania este putin surprinzatoare.

In concluzie, eficienta unei plasari de produse tine de naturaletea cu care acestea sunt integrate in respectivele productii video, dar si cu firescul legaturii dintre ele si celebritatile care le consuma in cadrul emisiunii, filmului sau clipului muzical.
share this article:

Comentarii (0)

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu