O pisica si o cauza sociala s-au intalnit si au facut un viral
De cand au aparut YouTube-ul si retelele de socializare, pe acestea din urma circula gluma ca, daca vrei sa primesti Like-uri, inimioare si Share-uri, trebuie sa pui poze sau filmulete cu pisici. Insa, cum in spatele unei anecdote se afla intotdeauna un sambure de adevar sau chiar mai mult, exista studii serioase, la propriu si la figurat, care confirma acest lucru. In cercetarea lor intitulata "Catching a viral video" (Cum sa prinzi un clip viral), T. Broxton, Y. Interian, J. Vaver si M. Wattenhofer ajung la urmatoarea concluzie: clipurile cu animale au cel mai mare potential viral, asa cum vom vedea in continuare.

Acestia au analizat zeci de mii de ore de continut de pe YouTube, incercand sa afle cum s-au "propagat" respectivele clipuri. In cazul in care vizualizarile erau generate de o cautare pe site sau de o recomandare automata facuta de platforma, acestea erau categorisite drept "non-sociale". In toate celelalte cazuri - share pe Facebook, link trimis pe e-mail, vizionare a clipului embed-uit pe un alt site etc. - acestea erau considerate "sociale". Apoi, au impartit filmuletele in functie de categoria lor, iar rezultatele in ceea ce priveste partajarea lor "sociala" au fost mai mult sau mai putin surprinzatoare.

Astfel, nu mai putin de 42,3% din clipurile din categoria "Pets & Animals" au dovedit un puternic caracter viral, urmate de categoriile "Nonprofit & Activism" (38,8%), "News & Politics" (31,7%), "Travel & Events" (29,5%), "Education" (28,8%), "Science & Technology" (28,4%) si "Sports" (28,1%). Cu alte cuvinte, daca o pisica si o cauza sociala si-ar uni fortele, clipul rezultat ar avea sanse de 81,1% sa devina viral, din punct de vedere statistic. Bineinteles, lucrurile nu stau chiar asa in lumea reala, insa este un indicator destul de important al preferintelor utilizatorilor de Internet.

Mai mult decat atat, cei patru autori ai studiului au cercetat si modul in care se viralizeaza un astfel de clip, incepand cu data publicarii sale. Astfel, in prima zi, 34% dintre vizualizari sunt sociale, in prima saptamana - 31%, iar in prima luna - 27%. Cu alte cuvinte, un clip cu potential are un start fulminant, devenind popular in cateva ore, gratie Share-urilor, retweet-urilor si altor modalitati de propagare rapida in social media si nu numai. Acest lucru inseamna ca iti vei da seama repede daca productia video pe care ai realizat-o este sau nu populara. Concluzia studiului a fost ca videoclipurile cu potential viral prezinta o curba mai accentuata a vizualizarilor, majoritatea acestora concentrandu-se in primele zile de la aparitia filmuletului.

Acest lucru este logic, avand in vedere ca, pe Internet, durata de viata a oricarui tip de continut este redusa, atat datorita ofertei practic nelimitate, cat si din cauza atentiei utilizatorilor aflate in permanenta scadere. Pe cale de consecinta, daca te ocupi cu crearea de continut video, trebuie sa stii ca niciun filmulet nu "traieste" prea mult pe Internet si intotdeauna trebuie sa vii cu ceva nou. Este ca in fotbal, unde valoarea unui antrenor este data intotdeauna de ultimul sau rezultat. In situatii de urgenta, insa, in care pare ca toate ideile bune s-au epuizat, nu este niciodata rau sa aduci o pisica in prim-plan. :)
share this article:

Comentarii (0)

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu