Ce inseamna videoclipuri virale si cum pot fi acestea monetizate?
In urma cu cativa ani, monetizarea videoclipurilor virale pe YouTube era floare la ureche. Tot ce trebuia sa faci este sa uploadezi continut de calitate, sa obtii multe vizualizari si sa castigi o parte din venituri din urma reclamelor. In prezent, creatorii de continut au acces la multiple optiuni pentru monetizarea videoclipurilor. Alaturi de veniturile din reclame, acum pot exista si sponzorizari de la diverse corporatii, fan funding sau vanzarea de produse. Ai uploadat un videoclip, iar acesta a devenit viral? Felicitari! Acest lucru iti poate aduce multe satisfactii, dar poate starni si ceva confuzie. In primul rand, iti vor fi prezentate optiunea de a monetiza videoclipul sau de a-l vinde unei alte companii. 

Ce inseamna "videoclipuri virale"?

Unele persoane sunt de parere ca un videoclip devine viral atunci cand depaseste un anumit numar de views (1 milion pana la 5 milioane). Cu toate acestea, metricii luati in calcul tin mai degraba de evolutia acestuia pe o perioada predeterminata, de la cateva zile pana la saptamani in sir, cu o crestere de cel putin 10.000 de vizualizari pe zi. Aceasta crestere exponentiala va atrage de asemenea si atentia companiilor specializate in asa ceva, precum UNILAD, Viral Hog, Jukin Media etc.

Asadar, daca ai lansat pana acum videoclipuri virale, probabil ca si tu ai fost asaltat cu oferte de la companiile de mai sus, care doresc sa licentieze continutul tau in scopul monetizarii. Ai insa la dispozitie si varianta unui parteneriat cu YouTube, care iti ofera posibilitatea de a-ti crea propria strategie de monetizare pentru videoclipurile tale virale.



Cum monetizezi singur videoclipurile virale?

Creatorii de continut se pot alatura programului YouTube Partner, insa numai dupa ce acumuleaza 1000 de subscriberi si au la activ 4000 de ore de vizualizare a continutului, totul pe perioada ultimelor 12 luni. Dupa indeplinirea acestor conditii, creatorii de videoclipuri virale vor primi acces la diverse tipuri de monetizare, descrise mai sus. Starurile de top ale YouTube-ului, precum si expertii in videoclipuri virale pot face chiar si 20 de milioane de dolari anual! Cu toate acestea, majoritatea creatorilor castiga mult mai putin sau chiar deloc. Pentru a monetiza singur videoclipurile virale pe YouTube, ai nevoie sa fii la curent cu cateva informatii:

Primul pas este indeplinirea conditiilor de parteneriat YouTube. Doar in acest mod vei avea acces la instrumente speciale, precum monetizarea prin Google AdSense. Iata si alte lucruri pe care trebuie sa le cunosti:

1. YouTube monetizeaza videoclipuri prin pre-roll, display si alte formate de advertising.
2. Companiile care isi fac reclama platesc in functie de click-uri si impresii. YouTube-ul ofera creatorului de continut 55% din venituri, pastrand 45 de procente.
3. Creatorii de videoclipuri virale trebuie sa adere la regulile de advertising. Astfel, continutul obscen, cel destinat adultilor, cel violent sau alte subiecte de acest gen nu vor avea parte de monetizarea prin reclame.
4. Lista de mai sus poate include si ultimele noutati si stiri, in special cele sensibile, precum pandemia de coronavirus.

Care este cea mai buna alegere?

Procesul de luare a deciziei este unul relativ simplu. Daca nu indeplinesti conditiile stricte de eligibilitate pentru monetizare in parteneriat cu YouTube, atunci este recomandat sa vinzi videoclipul viral. Daca esti eligibil, trebuie sa tii cont si ca procesul dureaza in jur de doua saptamani, timp in care este posibil sa pierzi din momentumul acumulat.

Ce trebuie sa iei in calcul pentru a obtine un efect "viral"?

Exista mai multi factori ce pot fi avuti in vedere pentru crearea de videoclipuri virale, acestia incluzand:

    • O buna optimizare SEO, prin tag-uri, descrieri si headline;
    • Un preview super-catchy (unii ar spune chiar clickbait);
    • Daca ai constatat ca un videoclip are sansa de a deveni viral, ii poti face reclama si in alte video-uri realizate de tine, cu promovare la final de video-uri, in community tab etc.);
    • Dupa ce cresterea a atins un nou record, nu mai modifica nimic si lasa algoritmii sa isi faca treaba;
    • Chiar daca videoclipul a devenit viral, nu uita sa uploadezi continut nou, cat mai des.
share this article:

Comentarii (0)

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu